top of page

Amit az Eboláról tudni kell

Az ebola egy vérzéses láz, ami magas halálozással jár és gyorsan mutálódik. Bizonyos ebola vírusok 50% míg mások 90%-os halálozással járnak. 1976-ban okozott először járványt. Eredete nem ismert. Kezelése és megelőzése nem megoldott, sem specifikus terápia, sem hatékony védőoltás nem áll rendelkezésre. A fertőzés emberek közötti terjedése a fertőzött személy vérével vagy más testnedveivel (pl. nyál, ondó) való közvetlen kapcsolat útján történik, vagy a fertőzött orvosi eszközökön keresztül (pl. injekciós tűkkel). A szájon át történő vagy a szem kötőhártyáján keresztüli fertőzés is valószínűsíthető. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt.

A betegség hirtelen kezdettel, a vírusfertőzésekre általánosan jellemző, influenza-szerű tünetekkel indul, mint a rossz közérzet, láz, fejfájás, torokfájás, izomfájdalom és izomgyengeség. Ilyenkor a félrekezelés veszélye és az elkülönítés hiánya a legveszélyesebb. Kb. egy héttel később a vérkeringés és a véralvadás zavara miatt különböző vérzések lépnek fel. A túlélők lábadozása hónapokig tart és ezalatt is jelen van a vírus a testnedveikben.

Screen Shot 2014-09-09 at 22.26.12.png

Nincs specifikus kezelése. A fájdalom és lázcsillapításon kívül a legfontosabb a folyadékpótlás, ami lehetőleg szájon át történik, hogy a vérzékeny beteget ne kelljen megszúrni. 2014 augusztusában két alkalommal hatásosan gyógyítottak egy kísérleti fázisban levő gyógyszerrel, ugyanakkor egy libériai beteg meghalt mikor evvel a ZMapp nevű gyógyszerrel kezelték. Az eredmény annyiban nem meglepő, hogy a gyógyszerrel elvégzett kísérletek sem voltak minden esetben eredményesek. Ha későn adják be a szérumot, akkor drasztikusan csökken a túlélés esélye. A WHO mégis engedélyezte a szérumot, ami jelenleg nem áll rendelkezésre tömegesen, hiszen eddig nem gyártották nagy mennyiségben a kísérleti stádiumnak megfelelően.

Hatékony kezelés hiányában a megelőzés kiemelkedően fontos. A betegek testnedveivel való érintkezés kerülése és a rendszeres kézmosás.

A WHO 2014. augusztus 15-én azt nyilatkozta, hogy szerinte az érintett országok hatóságai jelentősen alábecsülik a járvány betegeinek és haláleseteinek számát. A nemzetközi szervezet közleménye szerint a helyszínen dolgozó munkatársai bizonyítékokat találtak arra, hogy a megbetegedések és halálesetek hivatalosan bejelentett számai jóval elmaradnak a járvány valódi méreteitől.

Jelenleg kicsi az esélye, hogy a járvány Európát is elérje, egyrészt a higiéniai normák miatt, másrészt az EU felkészültsége miatt. Természetesen “résen kell lenni” nyilatkozta Tonio Borg egészségügyi európai biztos.

A hagyományos egészségügy mellett a természetgyógyászoknak is résen kell lenni. Szakmai kötelességemnek tartottam felkutatni a homeopátiás cikkeket az eboláról illetve megismerni a betegség lefolyását, valamint azokat a gyógyszereket, amik “lefedik” az általános ebola tüneteket. Mivel a homeopátia teljesen más módszerekkel dolgozik, sokszor fordult elő, hogy sikeresebben kezelte a járványokat mint a hagyományos orvoslás. Boenninghausen, az egyik híres homeopata az 1849-es kolerajárvány halálozási arányát 54-90%-ról 5-16%-ra csökkentette homeopátiás kezeléssel. Az 1918-as spanyolnátha járvány idején is használtak homeopátiás gyógyszereket mind megelőzésre, mind gyógyításra, így a homeopátiával kezelt betegek halálozási aránya 1% alá szorult az USA-ban.

Dr. Gail Derin és Vickie Menear amerikai homeopata összegyűjtötték a leghalálosabb ebola, a zairei ebola tüneteit és megkeresték a legjobb homeopátiás gyógyszereket. A járványok kezelésénél a tünetek hasonlósága miatt az egyéni kezelés is nagyon hasonló, ezért az összes beteg tünetét alapul véve határozzák meg az úgynevezett Genus Epidemicust, ami az adott járvány gyógyszere. Az ebola tüneteket 95%-ban lefedi egy csörgőkígyóméregből készült homeopátiás gyógyszer, a Crotalus Horridus, illetve Derin és Menear további gyógyszereket is megneveznek: Bothrops, Lachesis, Phosphorus, Mercurius Corrosivus, Secale cornutum és az Echinacea is. Ezek közül kell valószínűleg kiválasztani járvány esetén a megfelelő gyógyszert.

Homeopátiásan amivel segíteni tudom a felkészülni vágyókat, az egy “Ebola Kit”, ami ezeket a gyógyszereket tartalmazza, valamint egy úgynevezett Ebola nozóda homeopátiás gyógyszer megelőzés céljából.

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2014/08/22/nem_tudni_meddig_tarthat_az_ebolajarvany/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ebola_(betegs%C3%A9g)

http://index.hu/tudomany/2014/08/25/nem_mindig_mukodik_az_ebola_ellenszeruma/

http://hu.wikipedia.org/wiki/2014-es_nyugat-afrikai_Ebola-j%C3%A1rv%C3%A1ny

http://index.hu/kulfold/ep/hirek/2014/09/08/tonio_borg_europat_nem_fenyegeti_az_ebola/

http://www.indiana.edu/~psychag/cam/interview/long_lost_manuscript.pdf

http://toddhoovermd.com/articles/epidemic-diseases-and-homeopathic-prophylaxis.html

http://index.hu/kulfold/2014/07/31/ujabb_orszagban_van_szuksegallapot_az_ebola_miatt/

The History of Pandemics and the Ebola Virus. In: Eileen Nauman DHM: Homeopathy for Epidemics - Homeopathy in Times of Crises 2004, eISBN: 978-1-62233-557-2

hasonló írások
legutóbbi
cimkék
No tags yet.
bottom of page