top of page

Néhány szó a homeopátiáról - A sematizálást szeretnénk elkerülni: a házipatikát is személyre kell sz

Az alábbi riport jelent meg velem anno a Minivilág oldalán:

Fogzik a gyerekem, gyorsan adom neki a Chamomillát vagy ha nagyon jól informált vagyok, máris beszerezhetem külföldről az Osanitot. Ja, ma egy kicsit náthás, dobok a vizébe pár csepp Echinaceát. Na de milyen hígításban adjam? Mennyit? Mikor? A közösségbe kerülés (bölcsőde, óvoda) és a nagy tél előtt érdemes ezeket a kérdéseket alaposan átgondolnunk, és ha van lehetőségünk, homeopátiás szakemberhez is fordulhatunk az egész család egészsége érdekében - a szakember segíthet összeállítani az otthoni homeopátiás gyógyszertárat. Ma már Magyarországon sem kell mindenáron orvoshoz fordulnunk, ha a témában kérdésünk van, mert a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság szakemberei is korrekt és szakmailag megalapozott válaszokat adhatnak a kételyeinkre. A Társaság egyik munkatársával, Pacher Nórával beszélgettünk.

- Milyen elven alapul a homeopátia?

- A homeopátia a hasonlóság elvére épít: az a szer, ami egészségeseken egy bizonyos állapotot idéz elő, pont jó lesz egy betegség által előidézett hasonló állapotra - mondja Nóra. (Pl. a vöröshagymából készült szer felmerülhet erős könnyezéssel járó állapotokban.)"A homeopátia holisztikus gyógymód."

- Mit jó tudnia egy családnak általában a homeopátiáról, aki gyermekénél vagy szoptatós-terhes anyukánál alkalmazni szeretné?

- Mivel a homeopátia holisztikus gyógymód, nemhogy ártana a babának, hanem a várandós anyukát a babával együtt lévő állapotában térképezi föl. Így a kapott szer mindkettőjüknek is segíthet a szülés előtti időszakban. Később, sokszor tapasztaljuk, hogy a betegség a család (mint egység) felborult energiaháztartását tükrözi, de nagyon gyakran a legérzékenyebb tagján, a babán vagy a kisgyermeken jelenik meg. Ilyenkor megfontolandó, hogy nem csak a tünethordozó gyereket, hanem a többi családtagot is kezeljük.

- Túl lehet adagolni?

- Úgynevezett gyógyszervizsgálati tünetet lehet előidézni - feleli Nóra -, ami nem a beszedett szer mennyiségétől, hanem az ismétlések számától függ. Tehát ha beveszünk 100 bogyót, nagy valószínűséggel nem fogunk érezni semmit, míg ha 100 napon át egy-egy szemet ismétlünk ugyanabból a szerből, akkor megtapasztalhatjuk annak a szernek az úgynevezett gyógyszerképét. Ez persze elmúlik, ha tovább nem ismételjük.

- Lehetnek mellékhatások? A homeós szer gyógyszer?

- A homeopátiában a gyógyszervizsgálati tünetek mellett ismerjük a kezdeti rosszabbodás elvét. Ez azt jelenti, hogy előfordul olyan, hogy a meglévő tünetek átmenetileg felerősödnek, mielőtt a javulás kezdődik. A homeopátiás szerek törzskönyvezett gyógyszerek.

- Miért kell szakembert felkeresni, ha vmilyen szert szedni akarunk?

- Tüneti kezelésre sok kézikönyv kapható, melyeket egyszerű akut esetekben önállóan használhatunk alacsony potenciában - tér ki Nóra a kérdésre. - A szakember krónikus esetekben segít általában. Külföldön több helyen van homeopátiás kórház, ahol komolyabb betegségeket kezelnek homeopátiával, folyamatos felügyelet alatt, illetve homeopátiás kiegészítő kezelést lehet kérni a hagyományos gyógykezelés mellé."Minél jobban hasonlít az adott szer "képe" a betegség jelenlegi tüneteihez, annál hatásosabb lesz."

- Melyek azok az alapbetegségek vagy állapotok, amelyek esetén a kisbabánknak vagy kicsi gyermekünknek kedvező hatásfokkal adhatunk homeós bogyókat? ezek tipizálhatóak, felsorolhatóak? (pl. fogzásra tuti bejön ez és ez, vagy zöld székletre az és az?

- Mivel a homeopátia pont a sajátos tünetekre van kihegyezve, nehéz ilyet mondani. Gyakran akad olyan, hogy egy betegség szokványosan zajlik, ezért enyhíti jól a bárányhimlős pöttyök viszketését pl. a Rhus toxicodendron. Mégis érdemes az alapokat elsajátítani, hogy a legegyszerűbb esetben is tudjunk a 3-4 leggyakoribb szer közül választani. Minél jobban hasonlít az adott szer "képe" a betegség jelenlegi tüneteihez, annál hatásosabb lesz.

- Melyek azok a szerek, amelyek általában véve jó, ha megtalálhatóak az otthoni családi patikában a te eddigi praxisod és anyai tapasztalataid szerint?

- Szerintem azokat a szereket szerezzük be, aminek valamelyest ismerjük a gyógyszerképét, akkor fogjuk tudni egy egyszerű helyzetben használni. Sok homeopata összeállít egy alapkészletet a betegeinek akut esetekre. Ha valaki ilyet kér tőlem, akkor kikérdezem, hogy milyen betekségekre gondolt, mi gyakori náluk a családban. Akkor kiderül, hogy valakinek pl. érzékeny a gyomra, és azt is el tudják mondani általában, hogy milyen állapotba szokott kerülni, amikor rosszul van. Így a házipatikába már egyből célzottaban tudok szert javasolni a több száz közül, ami érzékeny gyomrúaknak való, és ezek tünetegyüttesét megtanítom az illetőnek. Mivel pont a sematizálást szeretnénk elkerülni, a házipatikát is érdemes személyre szabottan elkészíteni."Sokszor javasolják, hogy szülés előtt előre kezdjen a kismama szereket szedni, hogy könnyű szülése legyen. Ez sajnos ellentmond a hasonlóság törvényével, mert nem szül, mikor szedi a szülés egyes helyzetein segítő szereket."

- Ezek után ismétlőnek hat a kérdés, de mégsicsak felteszem: az felsorolható listaszerűen, amit a várandós édesanyának jó magánál tartania szülésre és/ vagy szoptatásra felkészülvén?

- Sokszor javasolják, hogy szülés előtt előre kezdjen a kismama szereket szedni, hogy könnyű szülése legyen. Ez sajnos ellentmond a hasonlóság törvényével, mert nem szül, mikor szedi a szülés egyes helyzetein segítő szereket. Leggyakrabban a Caulophyllumot ajánlják, hogy szülés előtt napokkal vagy hetekkel kezdje el szedni a kismama. Ez a szer nagyon jó, ha a szülés lelassul vagy nem akar beindulni, és fájások sincsenek. De pont ezt az állapotot idézheti elő, ha korábban szedik. Ez a gyógyszervizsgálati tünet jó példája. Tehát érdemes beszereznünk, viszont csak akkor adni, amikor szükség van rá. A Cimicifuga a másik gyakori szer, ha leáll a szülés, de ilyenkor borzasztó erős fájások mellett nem tágul a méhszáj. Szintén nem érdemes, sőt nem ajánlatos előre szedni. A harmadik szer, amit műtétek illetve szülés előtt sokan szednek, az Arnica, ami vérzéscsillapító. De ha nem vérzik semmi, amikor szedjük, akkor bizony vérzésre hajlamosíthat, és elállíthatatlan vérzéseket okozhat szülés után. Ez sok problémát okoz a szülészeknek. Tehát érdemes beszerezni ezeket a szereket, csak éppen a rutinszerű, megelőzésre való alkalmazásuk nem javasolt. Érdemes, ha az anyát kísérő dúla vagy a férj felkészül ebből a pár szerből, hogy melyiket milyen esetben kell adni, hogy a szülő nőt segíteni tudja amikor szükséges. "Magyarországon a homeopátiának nagy múltja van, de az ötvenes években betiltották, így hosszú ideig illegalitásban működött."

- Miben különbözik a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság tevékenysége és tudása egy homeopátiás szakképesítésű orvosétól? Mi Magyarországon ezzel kapcsolatban az általános helyzet és gyakorlat?

- Mi a homeopátiára nem csupán mint alternatív gyógymódra tekintünk, hanem mint az élet, a természet, az univerzum rendjére, az élet működésének alapvető törvényszerűségére, melyet megismerve olyan tudáshoz juthatunk, mely hasznos, nem pusztán a gyógyításban, hanem a személyes élet minden területén. Rendszeresen tartunk összejöveteleket, szakmai rendezvényeket, tanfolyamokat szervezünk gyógyítók és laikusok számára is, valamint szakmai anyagokat adunk ki. Magyarországon a homeopátiának nagy múltja van, de az ötvenes években betiltották, így hosszú ideig illegalitásban működött. A mai helyzet az, hogy a törvény szerint csak orvos végezhet homeopátiás gyógyítást, de a gyógyszerek nem receptkötelesek.

Pacher Nóra édesanya, természetgyógyász, a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság alapító tagja

Természetgyógyászként veszek részt a társaság munkájában, valamint személyre szabott homeopátiás oktatást végzek. Nagyon megfogott ebben a tudományban, hogy tapasztalatokra épít, nem pedig hipotéziseket próbál igazolni. Abból tápálkozik, amit megfigyel, de nem magyarázza azt, így elkerüli a zsákutcákat. Nagy hatással volt rám, hogy az univerzum anyagai és élőlényei által közvetített valamit (sokan információnak mondják, nem tudom, hogy az-e) egy ember megismerhet a gyógyszervizsgálatok által.Nem lehet nem észrevenni, hogy a kígyó szerek fő területe a fulladás és a bénulás, ami a kígyó szorítására vagy a kígyóméreg hatására emlékeztet; vagy a só, ami a bánat egyik legnagyobb szere, ott van a bánatkönnyeinkben. Én már így tekintek a világra, és nem csodálkozom, hogy a paprikából készült szer forróságérzete és kipirult bőre mellett egyik fő tünete a honvágy, csak legyintek: biztosan nem amerikai paprikából készítették.

Bencze Mariann

hasonló írások
legutóbbi
cimkék
No tags yet.
bottom of page